Про видавництво Передплата Наука Реклама Розповсюдження Звітність ПартнериМедіа Контакти RSS RRS | Додати в вибране в избранное |
Издательский дом

Форум “Трансфертне ціноутворення 2018”

Форум “Трансфертне ціноутворення 2018”

Bureau Van Dijk (A Moody’s Analytics Company) виступила генеральним партнером Форуму з ТЦУ, який пройшов 21 вересня 2018 року в Києві

 

21 вересня у Києві відбувся форум “Трансфертне ціноутворення 2018”. Організатором виступив Діловий клуб «Управління знаннями». Генеральним партнером форуму стала компанія Bureau Van Dijk (A Moody’s Analytics Company). Партнери форуму - Nexia DK, KPMG в Україні, E&Y в Україні, Audit Invest, IFA Ukraine.

 

Форум став унікальною платформою для обговорення найактуальніших проблем в сфері ТЦУ між юристами, консультантами, аудиторами, представниками ДФСУ, Міністерства фінансів України та представниками бізнесу.

Близько 70 перевірок з контрольованих операцій було започатковано ДФС України в 2015 — 2018 рр., 38 з них звершено, — повідомив начальник відділу перевірок трансфертного ціноутворення Департаменту аудиту Державної фіскальної служби України Микола Мішин. З його слів, якщо в 2017 році було призначено 17 перевірок, то за 8 місяців 2018 го року – вже 19 плюс 3 – в стадії призначення. За результатми перевірок донараховано податку на прибуток підприємств 411 млн. грн. (+ пеня 76 млн. грн), зменшено збитки на 3,8 млрд. грн.,донараховано ПДВ 13 млн. грн., зменшено суму відшкодування ПДВ на 7,9 млн. грн.

«Незважаючи на те, що трансфертне ціноутворення вже працює в Україні майже 5 років, перші результати і практика тільки починають з’являтися: завершуються перші перевірки, виникають судові спори тощо. - констатував модератор та спікер форуму, Костянтин Карпушин, партнер, керівник групи трансфертного ціноутворення, KPMG в Україні, - Ми вже зараз бачимо, що компетенція податкових органів дуже висока, а підходи – високопрофесійні. В такій ситуації, головна помилка бізнесу – недооцінка контролюючих органів та недостатня увага деталям при підготовці звітності, складанні документації та формуванні процесів ціноутворення. Трансфертне ціноутворення – податкова дисципліна номер один в Європі та Світі. Тому наша порада всім платникам: бути захищеним – означає підготуватися заздалегідь».

Наголос на діалозі з податковими органами в процесі підготовки звітів і документації зробив Ігор Чуфаров, партнер, керівник практики трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування EY в Україні: «Ставка податкових органів на перевірки дотримання правил ТЦО може привести до істотних донарахувань. Ретельна підготовка до перевірки і взаємодія з податковими органами допоможуть платникам податків уникнути негативних наслідків».

Олена Вознюк, Партнер Nexia DK, Керівник Tax & Legal відділу зосередилась на одному з найскладніших питань ТЦУ – вибору методу ТЦУ. Олена розповіла про практичні нюанси застосування того чи іншого методу, ієрархію методів, надала рекомендації стосовно деяких видів господарських операцій та вибору методу з метою обґрунтування відповідності таких операцій принципу «витягнутої руки» (наприклад, локальному дистриб’ютору найдоцільніше застосувати метод «ціни перепродажу» для обґрунтування імпортних контрольованих операцій за умови наявності внутрішніх співставних операцій; а виробничій компанії, яка реалізує продукцію власного виробництва пов’язаному нерезиденту, доцільно застосувати метод «витрати плюс», знову ж таки, за умови наявності внутрішніх співставних операцій). Учасники форуму обговорили можливі коригування для цілей приведення умов контрольованої операції і інших операцій платника податку до рівня співставних (наприклад, такі коригування здійснюються на умови поставки та умови оплати, обсяги реалізованої продукції).

У виступі старшого менеджера Bureau Van Dijk по Східній Європі Ірини Сидорової йшлося про використання баз даних фінансових показників компаній за методом рентабельності, які пропонує компанія. На сьогодні Bureau Van Dijk збирає та структурує дані понад 120 інформаційних провайдерів з метою формування стандартизованих фінзвітностей. Генеральний партнер заходу наразі пропонує бази даних Ruslana (компанії СНД), Orbis (компанії зі всього світу), Amadeus (європейські компанії). «Наш окремий продукт — tp catalyst — є генератором звітів із ТЦУ, — наголосила Ірина Сидорова.— Ключовими перевагами користування нашими інформаційними системами є глобальне покриття, уніфікований формат фінпоказників, детальна інформація щодо структури власності та індикатор незалежності BvD». Крім того спікер підкреслила, що з приєданням BvD до команди Moody’s Analytics Company відбудеться значне покращення продуктів компанії завдяки синергії з потужною рейтинговою агенцією.

Про особливості застосування переліків низько-податкових юрисдикцій та організаційно-правових форм для цілей ТЦО розповіла директор київської філії АФ «Audit Invest» Євгенія Абросимова. Крім того вона висвітлила аспекти 30% коригувань по пп.140.5.4. в 2017 і 2018 році та нюанси розрахунку вартісних критеріїв для цілей 39 статті. Також Євгенія поділилася досвідом застосування цих переліків на практиці. А всі бажаючі мали можливість отримати письмову консультацію про особливості оформлення довідок податкового резидента для контрагентів-нерезидентів, нюансами їх узаконення на території України, а також переліком іноземних органів, які уповноважені їх видавати.

Питання податку на виведений капітал (ПнВК) опинилося у центрі уваги Тетяни Шевцової, партнера CroweHorwathACUkraine. За її словами, цей податок надає змогу вирішити питання запобігання розмивання податкової бази (BEPS) - в найефективніший спосіб через пряме оподаткування, що передбачає простий розрахунок, прозоре і зрозуміле адміністрування. «На відміну від запропонованого законопроектом BEPS,  ПнВК не вимагає адміністрування фінансового результату, є зрозумілим бізнесу та відповідає самій філософії бізнесу - отримання прибутку, реінвестування без податку, оподаткування лише на етапі виплати дивідендів чи інших доходів, прирівняних до дивідендів, саме тому і сприймається схвально, як економічно доцільний і зрозумілий бізнесу принцип оподаткування»,- вважає експерт. «На відміну від ПнВК неприпустимим є повернення до визначення не господарських витрат, та оціночних суджень превалювання сутності над формою, що вкрай негативно впливатиме на бізнес та інвестиції», - підсумувала Шевцова.

Актуальні питання застосування податкових змін викликали жваву професійну дискусію учасників ринку, представників ДФС України та незалежних експертів. Учасники Форуму поставили фахівцям з ТЦУ, ПДВ та податку на прибуток чимало запитань, на які отримали конкретні відповіді.

 

Партнерами Форуму виступили: Bureau Van Dijk.
Партнери: Nexia DK, КPМG, E&Y, Audit-Invest, IFA Ukraine.

Інформаційні партнери: EBA, ACC, «Україна Бізнес Ревю»; ІА «Українські новини», Незалежний аудитор, БухгалтеріяUA , Протокол, Youcontrol.

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Оставить комментарий
Наші партнери

                                                         

  

                                                                        

 

              

                                                

  

                                                  Дедал Инфо        

   

                                                                

 

               

Архив номеров Украина Бизнес Ревю Архив номеров Финансовые услуги Архив Альманах финансовых услуг
Архів номерів Архів номерів Архів номерів


Новини видавництва
Анонси
Фото
Відео
Фінансова звітність компаній
Актуальне інтерв`ю
Наукові статті

 


  ОНЛАЙН-ПЕРЕДПЛАТА  
 
 
  
 
 
 

  
 
 

  

 

  


  
   
   

 

 

 

 

  

            
 Oakeshott Insurance Consultants
  
 
  
 
 
 

 
  

  
 

 
МЕДІА-ПАРТНЕРИ


































НБУ курс доллара

НБУ курс евро

НБУ курс рубля


Погода в Киеве

120


Рекламный Украинский Портал. Сайт о полиграфии и рекламе в Украине, интересные новости рекламы

Интернет реклама УБС
Информационный интернет справочник | All-Catalogs.Info
html counterсчетчик посетителей сайта
Рейтинг@Mail.ru