Про видавництво Передплата Наука Реклама Розповсюдження Звітність ПартнериМедіа Контакти RSS RRS | Додати в вибране в избранное |
Издательский дом

Інвестиції в Україну: хто змінить правила гри

Між іноземними інвесторами й українським урядом незабаром запрацює новий канал спілкування. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман анонсував відкриття у вересні офісу зі сприяння інвестиціям. Діяльність офісу координуватиме урядова уповноважена з питань інвестицій, перша заступниця міністра фінансів Оксана Маркарова. Вона прийшла в уряд із бізнесу й має 17-річний досвід роботи в інвестиційній сфері. Маркарова сподівається, що новий офіс не лише допоможе вирішити конкретні проблеми іноземних бізнесменів в Україні, а й змінити інвестиційний клімат в країні. Яким чином команда офісу зі сприяння інвестицій сподівається досягти цієї мети, розповіла Оксана Маркарова.

– Яким буде механізм роботи офісу зі сприяння інвестиціям, і якими інструментами діяльності він послуговуватиметься?

– Ми нині перебуваємо на фінальній стадії обговорення структури офісу. Він не буде урядовою бюрократичною структурою, а стане консультативно-дорадчим органом при прем’єр-міністрові, до складу якого входитимуть фахівці найвищого рівня з комунікаційної, інвестиційної та маркетингової сфер. Ми раді, що ідею створення офісу зі сприяння інвестиціям від самого початку підтримав Western NIS Enterprise Fund (WNISEF – фонд із капіталом 150 мільйонів доларів, який інвестує у малий та середній бізнес в Україні та Молдові, створений рішенням конгресу США і фінансується урядом США через USAID – Ред.). WNISEF зобов’язався надати фінансування, необхідне для створення і першого часу роботи цього офісу.

Саме завдяки цій фінансовій і технічній підтримці ми зможемо залучити до роботи в офісі фахівців високого рівня. Єдиним проявом державної бюрократії буде моя посада урядового уповноваженого з питань інвестицій та підвищена увага прем’єра-міністра, який надає роботі цього офісу особливого значення.

– Хто саме працюватиме в команді офісу?

– Висококласні професіонали, як українці, так і іноземці, які не будуть держслужбовцями і 24 години на добу віддаватимуть свій час роботі в офісі. Зараз ми саме визначаємося з кандидатурою на посаду керівника офісу. Для того, щоб зацікавити в цій роботі фахівців топ-рівня, їм необхідно запропонувати гідну зарплату.

– Яким буде бюджет офісу?

– Поки що точну суму я не можу назвати. Але у нас є зобов’язання від WNISEF, яких буде достатньо для того, щоб на першому етапі найняти команду з 10-20 фахівців високого рівня. Фінальний бюджет офісу сформується десь наприкінці вересня, і у фонді готові його переглядати, якщо виникне така необхідність. Крім того, ми хочемо створити максимально функціональний офіс, застосовуючи розумний підхід до використання коштів.

Адже вже є багато контенту про Україну, який виробляється юридичними, інвестиційними компаніями, торгово-промисловими палатами. Ми маємо на меті об’єднати й використати ці ресурси в однорідний спосіб. Таким чином можна буде зберегти чимало коштів. Ми не хочемо отримати собі медаль на груди, наше завдання – зробити справу. Тому чим ширше коло людей ми залучимо, тим успішнішими будемо.
У чому ж полягатимуть основні завдання офісу?

– По-перше, стати центром, через який буде надходити правильна, точна інформація про Україну, куди нинішній чи потенційний інвестор зможе зайти і дізнатися, як працювати в Україні, як інвестувати, які тут є ризики і можливості. По-друге, займатися підтримкою інвесторів, які заходять в Україну, відповідати на їхні запитання й надавати необхідні контакти. По-третє, ми будемо активно йти до тих інвесторів, яких ми хотіли б бачити в Україні. Тобто у нас буде список з іноземних інвесторів у пріоритетних для нас секторах, офіс буде контактувати з ними і так би мовити приводитиме їх за руку в Україну.

Іноземні бізнесмени, які працюють в Україні, сподіваються, що офіс діятиме за принципом «єдиного вікна», де можна буде знайти відповіді на всі свої запитання та проблеми…

Так, ми хочемо запровадити принцип «єдиного вікна» для інвесторів, які приходять в Україну чи вже тут працюють. Водночас ми не дублюватимемо вже існуючі організації, наприклад, офіс бізнес-омбудсмена. Щойно в нас з’явиться директор, то перше, що ми зробимо, зустрінемося з потенційними партнерами й домовимося, яким чином координувати нашу діяльність. Моя роль як урядового уповноваженого – заохочувати інвесторів з усіма питаннями звертатися спочатку в наш офіс, щоб ми мали загальне бачення проблем бізнес-спільноти в Україні. Адже наше завдання не лише допомогти конкретній десятці чи двадцятці інвесторів зайти в Україну. Головне полягає в тому, щоб, роблячи це, змінювати правила гри в Україні. Щоб побачивши, що якась проблема виникає для одного, третього чи десятого інвестора, повертатися з нею в Кабмін чи йти у Верховну Раду і змінювати ті постанови чи закони, які стали причиною цієї проблеми. Ось тоді ми будемо справді успішні. Бо ми не просто вирішуватимемо питання одного конкретного інвестора, а змінюватимемо середовище, систему, і від цього виграють не лише іноземні інвестори, а й все бізнес-середовище в Україні.

Створення структури, яка допомагала б інвесторам, – ідея не нова, і в українських урядах подібні спроби робилися не раз, проте без особливого успіху.

– Ви вважаєте, що ваш офіс не повторить долі своїх попередників?

– Ми хочемо порівнювати себе не з тим, як було колись в Україні, а з найкращими подібними практиками, які є у світі: офісами, які було створено в Грузії, країнах Європи, Сінгапурі, американсь- ким офісом Select USA. Ми беремо цей досвід і сподіваємося, що зможемо зробити в Україні щонайменше не гірше. Як ми цього досягнемо? Те, що цей офіс створено не як урядову агенцію, а як орган, що фінансуватиметься за рахунок міжнародних незалежних партнерів, те, що тут працюватимуть висококласні фахівці з високою репутацією, котрі матимуть гідну зарплатню, – це вже перші передумови для успіху. Крім того, на мою думку, зараз справді гарний час для інвестицій в Україну.

 

Матеріал наданий прес-службою Міністерства фінансів України та ©Німецька хвиля 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Оставить комментарий
Наші партнери

                                                         

  

                                                                        

 

              

                                                

  

                                                  Дедал Инфо        

   

                                                                

 

               

Архив номеров Украина Бизнес Ревю Архив номеров Финансовые услуги Архив Альманах финансовых услуг
Архів номерів Архів номерів Архів номерів


Новини видавництва
Анонси
Фото
Відео
Фінансова звітність компаній
Актуальне інтерв`ю
Наукові статті

 


  ОНЛАЙН-ПЕРЕДПЛАТА  
 
 
  
 
 
 

  
 
 

  

 

  


  
   
   

 

 

 

 

  

            
 Oakeshott Insurance Consultants
  
 
  
 
 
 

 
  

  
 

 
МЕДІА-ПАРТНЕРИ


































НБУ курс доллара

НБУ курс евро

НБУ курс рубля


Погода в Киеве

120


Рекламный Украинский Портал. Сайт о полиграфии и рекламе в Украине, интересные новости рекламы

Интернет реклама УБС
Информационный интернет справочник | All-Catalogs.Info
html counterсчетчик посетителей сайта
Рейтинг@Mail.ru