Про видавництво Передплата Наука Реклама Розповсюдження Звітність ПартнериМедіа Контакти RSS RRS | Додати в вибране в избранное |
Издательский дом

Національний податковий форум «Трансфертне ціноутворення. Прибуток. ПДВ»

Новації та практику  з ТЦУ, ПДВ і податку на прибуток обговорили на Національному податковому форумі у м. Дніпрі

15 червня у м. Дніпрі відбувся Національний податковий форум «Трансфертне ціноутворення. Прибуток. ПДВ». Організатором заходу стало офіційне видання  Державної фіскальної служби України  «Вісник. Право знати все про податки і збори», партнерами форуму — «Bureau Van Dijk», EBS, PWC, BDO,  «КМ Партнери»,  «Маркет.Інфо».

  

 

Національний податковий форум «Трансфертне ціноутворення та прибуток» став масштабним професійним майданчиком для обговорення законодавчих змін  у трансфертному ціноутворенні, ПДВ та податку на прибуток підприємств. Його учасниками були великі компанії — лідери бізнесу з Дніпропетровської, Запорізької, Харківської, Донецької областей. Доповідачами заходу виступили провідні фахівці Державної фіскальної служби України, а також представники авторитетних консалтингових, юридичних та аудиторських компаній.

Нові критерії контрольованих операцій та вимоги до формування звітів і документації з ТЦУ стали темою виступу заступника начальника відділу перевірок трансфертного ціноутворення Департаменту аудиту Державної фіскальної служби України В’ячеслава Кругляка.

Про необхідність установлення відповідності цін за принципом «витягнутої руки» в контрольованих операціях на етапі їх планування розповіла Аліна Бакуліна, партнер, керівник групи з трансфертного ціноутворення компанії EBS – генерального партнера форуму. На практичних прикладах експерт продемонструвала, як можна шукати зіставні операції, що потрібно враховувати для застосування того чи іншого методу. Також представник компанії  EBS пояснила, чому проведення ретельного аналізу для здійснення контрольованої операції може позбавити у подальшому від необхідності коригувати свій фінансовий результат та досплачувати податок.

 На практичних аспектах проведення аналізу й підготовки документації з трансфертного ціноутворення докладно зупинилися Ольга Трифонова, керівник групи з трансфертного ціноутворення компанії PwC Ukraine, та Анна Ніколайко, менеджер з трансфертного ціноутворення PwC Ukraine.

У виступі  старшого менеджера Bureau Van Dijk по Східній Європі Романа Скориніна йшлося про використання баз даних фінансових показників компаній за методом рентабельності, які пропонує компанія. На сьогодні Bureau Van Dijk збирає та структурує дані понад 120 інформаційних провайдерів з метою формування стандартизованих фінзвітностей. Генеральний партнер заходу наразі пропонує бази даних Ruslana (компанії СНД), Orbis (компанії з усього світу), Amadeus (європейські компанії). «Наш окремий продукт — tp catalyst — є генератором звітів із ТЦУ, — наголосив Роман Скоринін. — Ключовими перевагами користування нашими інформаційними системами є глобальне покриття, уніфікований формат фінпоказників, детальна інформація щодо структури власності та індикатора незалежності BvD».

За словами представника компанії «КМ партнери» Івана Шинкаренка, вже розпочалися спори з приводу застосування правил ТЦУ (ст. 39 Податкового кодексу України). За типами такі спори можна розділити на спори з процедурних питань (подання звіту, штрафи, питання допуску до перевірки) та спори по суті методів трансфертного ціноутворення. З процедурних питань вже напрацьовано певну практику, є рішення касаційної інстанції. «Найцікавіші такі спори стосуються застосування нових штрафів за кожен день неподання звіту до попередніх періодів, моделей роботи через фіскально-прозорих нерезидентів. По суті ж правил ТЦУ розглядаються перші прецедентні спори, в яких викристалізовується правозастосування нових для України методів контролю цін для цілей оподаткування», — повідомив представник «КМ партнери».

 Зацікавленість в аудиторії форуму викликала тема ПДВ. Заступник директора Департаменту – начальник Управління вдосконалення непрямого оподаткування Департаменту методологічної та нормотворчої роботи ДФС України Сергій Тимошенко приділив увагу новаціям Єдиного реєстру податкових накладних – формі, реєстрації, штрафним санкціям за несвоєчасну реєстрацію, а також коригуванню податкового кредиту та податкових зобов’язань.

Керівник податкового департаменту компанії «BDO» Віктор Невмержицький зазначив, що  з 1 липня 2017 р. податкова служба отримає право зупиняти реєстрацію податкових накладних (в автоматизованому порядку, з розглядом скарг платників податків комісією податкової служби). «Критерії  ж для виключення податкових накладних із системи моніторингу та критерії для зупинення все ще не затверджено, а оприлюднені проекти викликають багато запитань, в тому числі технічного характеру», —  констатував Віктор Невмержицький. У зв’язку з цим експерт порекомендував бізнесу в разі можливості реєструвати податкові накладні за другу половину червня 2017 р. до 1 липня 2017 р. – щоб уникнути потенційних спорів хоча б за ними.

Тема податку на прибуток також була у центрі уваги спікерів форуму. Детальний аналіз змін нормативної бази з податку на прибуток, а також пов’язаних з ними підтвердження операцій первинними документами та виправлення помилок попередніх звітних періодів було висвітлено у виступі начальника Управління методології податку на прибуток підприємств Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування ДФС України Олексія Задорожного.

Старший податковий консультант  генерального партнера форуму —  компанії EBS   Єгор Синицин розповів про актуальні проблеми та приховані ризики щодо податку на прибуток. Зокрема, йшлося про важливість коректного обліку кредит-нот від нерезидента, було запропоновано алгоритм контролю валютних ризиків та висвітлено практичні аспекти обліку резервів та забезпечень.  Єгор Синицин використав практичні кейси податкових спорів за 2015 — 2017 рр., а саме  спори щодо мотиваційних виплат дистриб’юторам, рекласифікації витрат періоду до собівартості, а також штучної валютної заборгованості.

Актуальні питання застосування податкових змін викликали жваву професійну дискусію учасників ринку, представників ДФС України та незалежних експертів. Фахівці з ТЦУ, ПДВ та податку на прибуток дали конкретні відповіді на запитання від учасників форуму.

 

Партнери Форуму: Bureau Van Dijk — генеральний партнер; EBS – офіційний партнер;   PWC — стратегічний партнер; «КМ Партнери» – юридичний партнер; BDO  — консалтинговий партнер; агенція «Маркет.Інфо» — інформаційно-аналітичний партнер; інформаційні партнери: «Інтерфакс-Україна» — генеральний новинний партнер; «Рейтинг. Вісник»; «БИЗНЕС» — генеральний медіа-партнер; «Україна Бізнес Ревю»; ІА «Українські новини», «Вісті Придніпров’я», інтернет-видання «ИНФОРМАТОР», TaxLink, «Юридична практика».

 

 

 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Оставить комментарий
Наші партнери

                                                         

  

                                                                        

 

              

                                                

  

                                                  Дедал Инфо        

   

                                                                

 

               

Архив номеров Украина Бизнес Ревю Архив номеров Финансовые услуги Архив Альманах финансовых услуг
Архів номерів Архів номерів Архів номерів


Новини видавництва
Анонси
Фото
Відео
Фінансова звітність компаній
Актуальне інтерв`ю
Наукові статті

 


  ОНЛАЙН-ПЕРЕДПЛАТА  
 
 
  
 
 
 

  
 
 

  

 

  


  
   

 
  

 

 

 

 

  

            
 Oakeshott Insurance Consultants
  
 
  
 
 
 

 
   
"Камелія" квіти від виробника
 
 

  
 

 
МЕДІА-ПАРТНЕРИ






















НБУ курс доллара

НБУ курс евро

НБУ курс рубля


Погода в Киеве

120



Интернет реклама УБС
Информационный интернет справочник | All-Catalogs.Info
html counterсчетчик посетителей сайта
Рейтинг@Mail.ru