Про видавництво Передплата Наука Реклама Розповсюдження Звітність ПартнериМедіа Контакти RSS RRS | Додати в вибране в избранное |
Издательский дом

Проект USAID/FINREP-II презентував

Проект USAID/FINREP-II презентував

Проект USAID/FINREP-II презентував дослідження «Аналіз судової практики у справах, пов’язаних із захистом споживачів фінансових послуг»      

 

23 грудня ВАКС взяла участь у заході Проекту USAID/FINREP-II, присвяченому презентації дослідження «Аналіз судової практики у справах, пов'язаних із захистом споживачів фінансових послуг».

Проблема судового захисту прав споживачів фінансових послуг залишається складним питанням. Саме тому Програма USAID/FINREP-II провела перший в Україні аналіз судової практики в справах, пов'язаних із захистом прав споживачів фінансових послуг. Метою дослідження було виявити випадки неоднакового чи неправильного застосування норм законодавства при вирішенні спорів між фінансовими установами та споживачами фінансових послуг, а також напрацювати кроки, які можуть зробити законодавчий орган, судові органи й інші зацікавлені особи для поліпшення судового захисту прав учасників цих правовідносин.

 

Пані Роксолана Ханик-Посполітак зазначила:

1. Судова практика за участю споживачів та кредитних спілок є поширеною, що зумовлено насамперед розвитком ринку фінансових послуг, орієнтованого на споживче мікрокредитування та обслуговування соціально незахищених категорій населення.

2. Споживачі звертаються до суду із позовами не лише щодо стягнення заборгованості, упущеної вигоди, інфляційних втрат, річних процентів, моральної шкоди, неустойки, але і щодо тлумачення умов правочину.

3. Основними проблемними питаннями судової практики можна назвати такі:

– недостатнє розуміння судами суті та правового регулювання кредитних правовідносин, відмінності між депозитними договорами та пайовими (членськими) внесками до капіталу кредитних спілок. У практиці трапляються

– випадки безпідставного поширення судами законодавства про захист прав споживачів на випадки повернення пайових (членських) внесків кредитної спілки;

– різні підходи до кваліфікації зазначення у договорі споживчого кредиту поряд з фіксованою процентною ставкою також і іншої фіксованої процентної ставки, що застосовується у разі порушення умов договору та більш ніж на 50 % перевищує вартість фінансової послуги (вартість кредиту). Одні суди вважають, що така процентна ставка є зміною умов договору, а тому вона не має компенсаційної природи. Інші суди відносять таку процентну ставку до компенсації, оскільки вона застосовується у разі невиконання зобов'язань за договором;

– визнання недійними кредитних договорів, у змісті яких відсутні умови щодо розміру річної процентної ставки та графіку повернення кредиту.

Користуючись наданою Проектом можливістю взяти участь у панельній дискусії, президент ВАКС у своєму виступі зазначила про те, що всі члени кредитних спілок певною мірою є співвласниками, членами фінансової установи, які, окрім різних прав та обов'язків, мають право брати активну участь у прийнятті рішень. Також Вікторія Волковська звернула увагу присутніх на недостатню фінансову обізнаність багатьох споживачів фінансових послуг та їхнє небажання ретельно розібратися з умовами отримання фінансової послуги, що в подальшому часто призводить до виникнення спорів і претензій. Вікторія Волковська запропонувала приділити максимальну увагу просвітницькій роботі з населенням.

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Оставить комментарий
Наші партнери

                                                         

  

                                                                        

 

              

                                                

  

                                                  Дедал Инфо        

   

                                                                

 

               

Архив номеров Украина Бизнес Ревю Архив номеров Финансовые услуги Архив Альманах финансовых услуг
Архів номерів Архів номерів Архів номерів


Новини видавництва
Анонси
Фото
Відео
Фінансова звітність компаній
Актуальне інтерв`ю
Наукові статті

 


  ОНЛАЙН-ПЕРЕДПЛАТА  
 
 
  
 
 
 

  
 
 

  

 

  


  
   
   

 

 

 

 

  

            
 Oakeshott Insurance Consultants
  
 
  
 
 
 

 
  

  
 

 
МЕДІА-ПАРТНЕРИ


































НБУ курс доллара

НБУ курс евро

НБУ курс рубля


Погода в Киеве

120


Рекламный Украинский Портал. Сайт о полиграфии и рекламе в Украине, интересные новости рекламы

Интернет реклама УБС
Информационный интернет справочник | All-Catalogs.Info
html counterсчетчик посетителей сайта
Рейтинг@Mail.ru