Об издательстве Подписка Реклама ДФУ Распространение Отчетность ПартнерыМедиа Контакты RSS RRS | Добавить в избранное в избранное |
Издательский дом
Для содержимого этой страницы требуется более новая версия Adobe Flash Player.

Получить проигрыватель Adobe Flash Player

Інвестиції в Україну: хто змінить правила гри

Між іноземними інвесторами й українським урядом незабаром запрацює новий канал спілкування. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман анонсував відкриття у вересні офісу зі сприяння інвестиціям. Діяльність офісу координуватиме урядова уповноважена з питань інвестицій, перша заступниця міністра фінансів Оксана Маркарова. Вона прийшла в уряд із бізнесу й має 17-річний досвід роботи в інвестиційній сфері. Маркарова сподівається, що новий офіс не лише допоможе вирішити конкретні проблеми іноземних бізнесменів в Україні, а й змінити інвестиційний клімат в країні. Яким чином команда офісу зі сприяння інвестицій сподівається досягти цієї мети, розповіла Оксана Маркарова.

– Яким буде механізм роботи офісу зі сприяння інвестиціям, і якими інструментами діяльності він послуговуватиметься?

– Ми нині перебуваємо на фінальній стадії обговорення структури офісу. Він не буде урядовою бюрократичною структурою, а стане консультативно-дорадчим органом при прем’єр-міністрові, до складу якого входитимуть фахівці найвищого рівня з комунікаційної, інвестиційної та маркетингової сфер. Ми раді, що ідею створення офісу зі сприяння інвестиціям від самого початку підтримав Western NIS Enterprise Fund (WNISEF – фонд із капіталом 150 мільйонів доларів, який інвестує у малий та середній бізнес в Україні та Молдові, створений рішенням конгресу США і фінансується урядом США через USAID – Ред.). WNISEF зобов’язався надати фінансування, необхідне для створення і першого часу роботи цього офісу.

Саме завдяки цій фінансовій і технічній підтримці ми зможемо залучити до роботи в офісі фахівців високого рівня. Єдиним проявом державної бюрократії буде моя посада урядового уповноваженого з питань інвестицій та підвищена увага прем’єра-міністра, який надає роботі цього офісу особливого значення.

– Хто саме працюватиме в команді офісу?

– Висококласні професіонали, як українці, так і іноземці, які не будуть держслужбовцями і 24 години на добу віддаватимуть свій час роботі в офісі. Зараз ми саме визначаємося з кандидатурою на посаду керівника офісу. Для того, щоб зацікавити в цій роботі фахівців топ-рівня, їм необхідно запропонувати гідну зарплату.

– Яким буде бюджет офісу?

– Поки що точну суму я не можу назвати. Але у нас є зобов’язання від WNISEF, яких буде достатньо для того, щоб на першому етапі найняти команду з 10-20 фахівців високого рівня. Фінальний бюджет офісу сформується десь наприкінці вересня, і у фонді готові його переглядати, якщо виникне така необхідність. Крім того, ми хочемо створити максимально функціональний офіс, застосовуючи розумний підхід до використання коштів.

Адже вже є багато контенту про Україну, який виробляється юридичними, інвестиційними компаніями, торгово-промисловими палатами. Ми маємо на меті об’єднати й використати ці ресурси в однорідний спосіб. Таким чином можна буде зберегти чимало коштів. Ми не хочемо отримати собі медаль на груди, наше завдання – зробити справу. Тому чим ширше коло людей ми залучимо, тим успішнішими будемо.
У чому ж полягатимуть основні завдання офісу?

– По-перше, стати центром, через який буде надходити правильна, точна інформація про Україну, куди нинішній чи потенційний інвестор зможе зайти і дізнатися, як працювати в Україні, як інвестувати, які тут є ризики і можливості. По-друге, займатися підтримкою інвесторів, які заходять в Україну, відповідати на їхні запитання й надавати необхідні контакти. По-третє, ми будемо активно йти до тих інвесторів, яких ми хотіли б бачити в Україні. Тобто у нас буде список з іноземних інвесторів у пріоритетних для нас секторах, офіс буде контактувати з ними і так би мовити приводитиме їх за руку в Україну.

Іноземні бізнесмени, які працюють в Україні, сподіваються, що офіс діятиме за принципом «єдиного вікна», де можна буде знайти відповіді на всі свої запитання та проблеми…

Так, ми хочемо запровадити принцип «єдиного вікна» для інвесторів, які приходять в Україну чи вже тут працюють. Водночас ми не дублюватимемо вже існуючі організації, наприклад, офіс бізнес-омбудсмена. Щойно в нас з’явиться директор, то перше, що ми зробимо, зустрінемося з потенційними партнерами й домовимося, яким чином координувати нашу діяльність. Моя роль як урядового уповноваженого – заохочувати інвесторів з усіма питаннями звертатися спочатку в наш офіс, щоб ми мали загальне бачення проблем бізнес-спільноти в Україні. Адже наше завдання не лише допомогти конкретній десятці чи двадцятці інвесторів зайти в Україну. Головне полягає в тому, щоб, роблячи це, змінювати правила гри в Україні. Щоб побачивши, що якась проблема виникає для одного, третього чи десятого інвестора, повертатися з нею в Кабмін чи йти у Верховну Раду і змінювати ті постанови чи закони, які стали причиною цієї проблеми. Ось тоді ми будемо справді успішні. Бо ми не просто вирішуватимемо питання одного конкретного інвестора, а змінюватимемо середовище, систему, і від цього виграють не лише іноземні інвестори, а й все бізнес-середовище в Україні.

Створення структури, яка допомагала б інвесторам, – ідея не нова, і в українських урядах подібні спроби робилися не раз, проте без особливого успіху.

– Ви вважаєте, що ваш офіс не повторить долі своїх попередників?

– Ми хочемо порівнювати себе не з тим, як було колись в Україні, а з найкращими подібними практиками, які є у світі: офісами, які було створено в Грузії, країнах Європи, Сінгапурі, американсь- ким офісом Select USA. Ми беремо цей досвід і сподіваємося, що зможемо зробити в Україні щонайменше не гірше. Як ми цього досягнемо? Те, що цей офіс створено не як урядову агенцію, а як орган, що фінансуватиметься за рахунок міжнародних незалежних партнерів, те, що тут працюватимуть висококласні фахівці з високою репутацією, котрі матимуть гідну зарплатню, – це вже перші передумови для успіху. Крім того, на мою думку, зараз справді гарний час для інвестицій в Україну.

 

Матеріал наданий прес-службою Міністерства фінансів України та ©Німецька хвиля 

Анонс номера

Гривна: 20 лет спустя

Отпускной период закончился, наступил осенний сезон, который начался с очередного падения гривны. За ширмой этих событий мы как-то упустили значимый юбилей для Украины. Праздничными мероприятиями помпезно отметили (даже военный парад провели на Крещатике) 25-летие Независимости Украины, но при этом забыли, что неотъемлемой атрибутикой государственности является собственная денежная валюта.

Ровно 20 лет назад, 2 сентября 1996 года, национальной валютой Украины стала гривна, заменив собой карбованцы. До введения в оборот гривны в Украине с 1992 года использовались купоно-карбованцы, которые не являлись полноценной валютой. Эту валюту в 1996 году заменили на новую из расчета 100 тысяч карбованцев за 1 гривну. В стране в то время ходило 338,1 млрд рублей. После этого расплатиться в Украине можно было только гривной.

 

АРГЕНТИНА пленит и манит!

Аргентинский карнавал – самый продолжительный карнавал в мире!!! Уже на протяжении многих десятилетий ежегодно, по традиции, в городе Гуалегуайчу c января по март проходит Аргентинский карнавал. Карнавал Гуалегуайчу – один из лучших в мире наряду с карнавалами Рио-де-Жанейро и Венеции, и его иерархию заслуженно отмечают пресса и эксперты не только Аргентины, но и многих стран мира.

 

Одеська привабливість для інвесторів

Залишивши Нью-Йорк і роботу в IT-сфері, Любов Шипович повернулася до України, набула статус держслужбовця, таким чином приєднавшись до команди реформаторів Михаїла Саакашвілі. Зараз вона очолює Департамент «Агентство з питань інвестицій та розвитку» Одеської державної обласної адміністрації. Наш кореспондент зустрілася з Любовю Шипович та поцікавилася, коли, на її погляд, Україна зможе стати інвестиційно-привабливою країною, які проекти реалізуються в Одеській області сьогодні, і як їй вдається виконувати обов’язки держслужбовця з подвійним громадянством.

 

Молочные реки Украины

Перспективы Украины стать аграрной сверхдержавой представляются все более туманными: в течение ближайших лет мы рискуем практически полностью утратить молочное животноводство. Состояние украинского молочного рынка на сегодня вызывает огромное беспокойство не только у производителей молока, но и у его потребителей. В Украине с каждым годом нарастает угроза значительного сокращения производственных молокоперерабатывающих мощностей из-за банкротства молочных предприятий, и, к сожалению, наше государство рискует с экспортера превратиться в импортера молочной продукции.

 

Агрострахование для поддержки и развития бизнеса

В настоящее время сельскохозяйственный сектор является основным фактором украинской экономики: он обеспечивает 12% национального ВВП, в нем занято 30% трудоспособного населения. Кроме того, он служит важным источником притока иностранной валюты (38% экспорта) - рассказывает Лариса Бондарева, член правления Кредит Агриколь Банка.

 

В битву за врожай вступають комбайни

Говорячи про провідну роль українського агросектору та його сьогоднішні успіхи, ми часто забуваємо, чим вони забезпечені. Адже окрім основного засобу виробництва – землі, у аграріїв має бути і те, чим її обробляти: орати, сіяти, збирати врожай.

В Україні, нещодавно завершено збирання ранніх зернових та зернобобових культур. Всього із площі 9,6 млн. га намолочено 38,0 млн. тонн зернових, що більш ніж на мільйон тонн перевершує тогорічні показники, також збільшилась і врожайність – 39,4 ц/га, проти 36,2 ц/га – у 2015 році.

 

Детальніше про це читайте на сторінках «Україна Бізнес ревю» №33-34 від 12.09.2016

Наши партнеры

                                                  

  

                                                                        

 

              

                                             

  

                                                  Дедал Инфо             

   

                                                           

 

               

Архив номеров Украина Бизнес Ревю Архив номеров Финансовые услуги Архив Альманах финансовых услуг
Архив номеров Архив номеров Архив номеров


Новости издательства
Анонсы
Фото
Видео
Финансовая отчетность компаний
Актуальное интервью
Научные статьи

 


 
 
 
  
 
 
 

  
 

  

            
 Oakeshott Insurance Consultants
  
 
  
 


 
 "Камелія" квіти від виробника

 
 

 
 

 
 
























НБУ курс доллара

НБУ курс евро

НБУ курс рубля




Погода в Киеве


140



Интернет реклама УБС
Информационный интернет справочник | All-Catalogs.Info
html counterсчетчик посетителей сайта
Рейтинг@Mail.ru